6 oktober 2011

Faillissement van een bakker

Als er één ding is, dat er op familiefeesten altijd op is, dan is het de bananentaart. Deze vlaai wordt altijd bij de bakker gehaald. Tot vorige week mijn grootmoederken ineens het bakzot kreeg en plots stapels bresiliennetaarten begon te bakken. Misschien wel 4 op een week.
Omdat de basis voor die breziljein eigenlijk erg hard lijkt op die van een bananenvlaai, kwam bij mij het fantastische idee op, omdat eens zelf te maken. Dé taart die maakt dat als 'm bij den bakker uitverkocht is, dat er bijna rellen ontstaan. Dié ging ik nu eens zelf proberen.

Omdat dat ding zo goed gelukt is, ben ik nu waarschijnlijk vervloekt om dit nog heel mijn leven over en over te gaan bakken. Dus, om van die vloek vanaf te zijn: doeget zelf!!!
Ik geef het geheim gratis en voor niks helemaal weg - hoewel een reactie, share'ke of volgertje altijd wel leuk is - ...  weg zeg ik u! Dat van de pudding, het recept voor het deeg helemaal van de grootmoeder geërfd, hoe de bananen niet bruin worden, de kreimfresj én zelfs het geheim van nonkel bakker om die bananen er op een efficiënte manier op te kegelen.


Ten eerste: (amai, neeje, ik lijk dé piet wel, shit)

Men make den banketbakkersroom paar uur of enen dag op voorhand:
   _ Warm 6 dl melk op en doe er vanille bij (een stok of druppels, dat kies je zelf)
   _ Klop 5 eidooiers en 100g suiker tot een schuimig geheel en roer er 50g maïszetmeel door. Giet hier de warme melk op en goed roeren.
   _ Hups, alles terug in de kookpot en terug al roerend laten opkoken tot 'm dik is.
   _ Laten afkoelen


Tweede stap:


Men make het taartdeeg
   _ Los 10g gist op in 3 EL lauwe melk + 2 EL lauw water
   _ Zeef 200g bloem, kringetje vormen op een tafel. Giet de melk met de gist er midden in. Doe hier nog 1 ei, 10g suiker en 60g zachte boter bij (ik doe 50/50 goede en solo). Aan de buitenkant van uw vulkaan van bloem strooi je een snuifje zout.
   _ Voorzie wat extra bloem in een kommetje in uw buurt. Ik was dat vergeten en eens je begint te kneden en je staat daar alleen, is wel een onnozel zicht
   _ Meng eerst alles IN de "vulkaan" en doe er dan geleidelijk de bloem onder. Af en toe wat uit uw extra potteke bloem nemen tegen het kleven. en kneden, kneden, kneden, tot het niet meer aan uw tafel plakt. Maak er een bol van.
   _ In een keukenhanddoek wikkelen laat het een tijd rijzen waar het lekker warm is. (20 tot 60 min)
   _ Strooi wat bloem op de tafel en rol het deeg tot ca. 3mm uit.
   _ Vet de taartvorm in
   _ Deeg in de taartvorm en laat nog eens 10 min rijzen. Hangend deeg afsnijden en opstaande boord wat naar boven duwen. Deegrand licht bevochtigen met water.
   _ Doe de banketbakkersroom er in
   _ Bak 15 tot 20min op 200°C
   _ Laat lang afkoelen

banana pie
banana pie
banana pie
banana pie
banana pie


En dan...


Men klopt zijne slagroom op. Beetje bloemsuiker en room van 40% vetgehalte. Zet eventueel nog even in de koelkast, want als uw taart nog aan't bakken is, kunde daar toch niet afblijven.

Slagroom op de taart.
banana pie

Maak taartgelei, Doktooroetker heeft zo een zakje, nl. taartina. Ik heb dit gedaan met 2 klontjes suiker en helft sinaasappelsap, helft water. Best met genoeg vocht, zodat het smeerbaar blijft als het nog lauw is.

Bananen in stukjes snijden en laat de banaan gesneden ook zijn banaanvorm houden. Dus geen stapeltjes van schijfjes maken. Zo deed ik het eerst en was heel onhandig. Vanaf de laatste rij kreeg ik de tip dat het eigenlijk ook makkelijker kan.
banana pie

Meteen gelei met een borsteltje over de bananen smeren, nog voor ze bruin zijn. Laat het goed aansluiten zodat er geen vrije stukjes meer zijn.
banana pie

 De taart snel in de koelkast steken.
banana pie

Eet uw restje banaan op en maak altijd een proefstuk.
Zowel voor uw eigen als voor andere ongeduldigen.
banana piebanana pie

4 oktober 2011

2 oktober 2011

Op't gemakske

Er stond een oude kruk in de badkamer, ter hoogte van de wc. Die is nu een beetje opgesmukt met een gehaakt mutsken en heeft ineens ook een nuttige functie gekregen. Dat ding stond daar toch maar.

Ons probleem van de rondslingerende sanitaire lectuur is eindelijk opgelost! Het krukske paste wonderwel perfect over een boekskesmand. Dus een kruk met lectuurmand onder, hoe geweldig is dat niet. Zelfs de wc-rolletjes liggen mooi uit de weg, zodat ze, mooi gesorteerd kunnen worden als de vrouw des huizes (ik dus) vind dat het aantal wc-rolletjes het van de hoeveelheid sanitaire lectuur begint te winnen.

kruk

Helemaal op het gemak en op het gevoel gehaakt, zonder patroonkruk.kruk